Amit a dugulásról érdemes tudni!

Csapadék elvezető rendszerek, kerti folyókák, aknák és az udvari összefolyóknál a dugulást a belemosódó por, sóder, föld, sár valamint a falevelek és faágak okozzák. Ezért a megfelelő fedelek rácsok mindig legyenek a helyükön, és időnként tisztítsuk azokat. Nagyra növő, jelentős gyökérzetet fejlesztő fák csatorna nyomvonalra ültetését is érdemes megfontolni, mert a későbbiekben biztos gondunk lesz vele - gyökér benövések, rosszabb esetben megnyomja a csatornát, így a lejtés szög megváltozik-, illetve akár belenő. A közmű csatorna bekötéssel nem rendelkező ingatlanok fő problémája, az udvari emésztők és szennyvíztartályok szintjének folyamatos ellenőrzése, sokszor ez már rutin feladattá válik, de ha az ember elfelejti idejében kiszippantatni az emésztőt gond van. Az aknába bevezető csővéget eléri a szennyvíz, és az visszatorlódik, lerakódik és dugulást okoz, mivel akkor már nincs áramlás. Ezen kültéri vezetékek tisztításánál, főleg csapadékvíz elvezető csőszakasznál nem midig hoz sikert a hagyományos spirálos technológiával történő duguláselhárítás, még az igen vastag spirálok esetében sem, különösen a nagyon hosszú szakaszoknál (20 - 50 méter). Sokkal hatásosabb a magasnyomású mosatás, (ismertebb nevén "Womázás") így nem csak az eltömődés lesz átvágva, hanem az egész rendszer átmosásra kerül és megszűnik a dugulás.

A WC csésze szinte soha nem dugul el magától, kivéve, ha már legalább 20 éves, és elvízkövesedett, így a garat belső átmérője jelentősen leszűkült. A viszonylag kis vízhozamú, ezért gyenge átöblítő képességű szelepek és víztakarékos tartályok fő problémája, hogy épp csak leviszik a szennyvizet, de nem mossák el, így szinte mindennapos használatban van a WC pumpa. A WC csésze és vezetéke általában a beleesett idegen tárgyaktól (komplett tekercs WC papír, női dolgok, pelenka, törlőkendők, illatosító) dugul el. Mosogatók vezetékeinek dugulását legfőképp az elzsírosodás, a nem megfelelő lejtés és az indokolatlanul sok mosogatószer használata okozza, de még befolyásoló tényező lehet a csővezeték átmérője, hossza, iránytöréseinek száma.

Nyilvánvaló, hogy a csekély meleg víz hozamú vízmelegítők nem képesek a folyamatos, folyóvizes mosogatásra. Kádak, mosdó, zuhanytálcák vezetékei legtöbbször a sok vegyi anyagtól (habfürdők, mosószerek, hajzselé stb.) hosszú hajszálaktól, valamint az esetleg belevezetett mosógép ürítőcsőből származó ruhafoszlány, por, szennytől dugulnak el. A különböző műanyagból készült lefolyó szűrök használata is csak a darabos szenny felfogására szolgáljon, hiszen a gyártók sem építik be fixen a mosdókba, mosogatókba, mert alapvetően a gyors vízáramlásra van szükség a lefolyórendszer átöblítéséhez. Rendszeres karbantartással -szifonok tisztán tartása, forró vizes átöblítés-, hosszú időre mellőzhetjük a duguláselhárító szakembert.